Stadsmiljöprogrammet ska användas internt inom stadsbyggnadsförvaltningen (SBF) samt externt av konsulter, andra förvaltningen och bolag som utför uppdrag på allmän platsmark åt SBF.
Målet med stadsmiljöprogrammet är att skapa en helhetsbild kring stadsmiljön med fokus på utrustning, material och färger. Genom att skapa en lugn och enhetlig basnivå på utrustning och färger i stadens offentliga rum lyfts de vackra platserna fram. Även huvudstråken får en egen karaktär som skapar orienterbarhet och knyter samman stadens olika delar med varandra.
Ett syfte med programmet är att stärka stadens identitet och göra Helsingborg vackrare samt mer trivsamt och tillgängligt. Ett annat syfte är att underlätta för gestaltningen, projekteringen och driften av staden.
Riktlinjerna berör centrum, övriga Helsingborg med byarna samt naturområden. Platser, torg, kulturparker och stråk i centrum kan ha egna identiteter och får då avvika från riktlinjerna. Det är gestaltnings- och projekteringsenheten som har ansvar för klassificeringen av platser, torg, kulturparker och stråk.
Stadsmiljöprogrammet omfattar möbler och utrustning, markbeläggning samt färger. Programmet är utformat så att det ska kunna byggas på med fler kapitel om så behövs.
Stadsmiljöprogrammet ska fungera som ett rådgivande dokument och ska ge riktlinjer för en utformning som på sikt ger en mer enhetlig profil av stadens offentliga rum. Det ska användas internt inom stadsbyggnadsförvaltningen (SBF) samt externt av konsulter, andra förvaltningar och bolag som utför uppdrag på allmän platsmark åt SBF.
Stadsmiljöprogrammet ska användas vid beslut, planering, projektering, byggande samt drift och underhåll på allmän platsmark inom Helsingborgs stad. Det används tillsammans med Helsingborgs stads Tekniska handbok samt branschgemensamma tekniska anvisningar.
”Stadsmiljöprogrammet – anvisningar för utrustning, material och färg” ersätter häftet ”Stadsmiljöprogram för Helsingborgs stad” som togs fram år 2004.
”Stadsmiljöprogram – en levande stadskärna” är en programförklaring som pekar ut kursen för ett levande och lockande centrum och kan med fördel läsas för att få en förståelse för hur stadsbyggnadsförvaltningen arbetar med utvecklingen av Helsingborgs innerstad. Det är ett samlat och övergripande dokument som på ett förenklat sätt visualiserar arbetet med stadskärnan. Du når Stadsmiljöprogrammet – en levande stadskärna via helsingborg.se.
Teknisk handbok
Helsingborgs tekniska handbok är ett tillägg till de branschgemensamma tekniska anvisningarna i vilken stadsbyggnadsförvaltningen har samlat beskrivningar, typritningar, riktlinjer, program och liknande dokument, specifika för just Helsingborgs stad. Du når den tekniska handboken på tekniskhandbok.helsingborg.se.
Handbok för tillgänglig utemiljö
För att alla ska kunna ha möjligheter att ta del av vårt samhälle måste den fysiska miljön utformas på ett sådant sätt att personer med olika förutsättningar ska kunna förflytta sig, med eller utan fysiska hjälpmedel, på våra gator och torg. Helsingborgs Handbok för en tillgängligare utemiljö ska användas och följas vid all ny- och ombyggnationer på stadens mark. Det är viktigt att tillgängligheten kommer in så tidigt som möjligt i planeringsskedet. Då ökar förutsättningen för att miljön blir säker och estetiskt tilltalande. Du når Handbok för tillgänglig utemiljö via helsingborg.se.
Bevarandeprogram
Bevarandeprogrammen berättar om Helsingborgs intressanta byggnader, kvarter och miljöer. De hjälper till att öka förståelsen och engagemanget för varför våra kulturmiljöer är viktiga att utveckla och bevara. De kan omfatta en stadsdel, en tätort eller en by. Du når de digitala versionerna av bevarandeprogrammen via helsingborg.se.
Detaljplaner inklusive områdesbestämmelser
En detaljplan bestämmer vad personer, företag och myndigheter får eller inte får göra inom ett visst markområde. Det kan vara ett par kvarter eller några fastigheter. En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument. Kommunen kan anta områdesbestämmelser för ett område som inte har detaljplan, till exempel för att säkerställa ett syfte som uttrycks i översiktsplanen. Att bevara en värdefull bebyggelsemiljö kan vara ett sådant syfte. Du når Helsingborgs detaljplaner via helsingborg.se.